Onnistu ulkomaalauksessa! Maaliasiantuntijamme vinkit, joilla onnistut

Onnistu ulkomaalauksessa! Maaliasiantuntijamme vinkit, joilla onnistut

Ulkomaalauksessa on monta huomioitavaa asiaa. Värisilmän maaliasiantuntijalta saat vinkit, joilla onnistut kerralla. Autamme sinua niin esitöiden suunnittelussa kuin löytämään oikean tyyppisen maalin. Meiltä saat myös värisuunnitelman.

Ulkomaalaus kannattaa tehdä säännöllisin välein. Maali suojaa taloa. Kun maalipinta on kunnossa, se säilyttää värinsä ja pysyy hyvänä pitkään. Kulunut ja hilseilevä maalipinta kertoo, että on huoltomaalauksen aika. Kulunut pinta kerää likaa ja kosteutta – jopa hometta.

Talon maalaus – esityöt

Jos maalipinta on ehjä, ei vanhaa maalia tarvitse poistaa. Sen sijaan lika ja home on pestävä aina pois. Maali ei imeydy kunnolla likaiseen pintaan. Jos vähänkin epäröit, mitä esitöitä sinun talosi vaatii, varaa aika Maalitohtorille Värisilmä-myymälään. Palvelemme myös etänä. Palvelu on maksuton.

Varaa aika Katso lähin myymälä

Maalipinnan pesu

BioComb Puhdas julkisivu on biohajoava julkisivupintojen pesuun kehitetty pesuaine. Se poistaa home-, levä-, sammal-, jäkälä- ja sienikasvuston ja antaa maalatuille pinnoille suojan useaksi vuodeksi.

Maalattava pinta kannattaa pohjustaa myös homeentappajalla, esimerkiksi Virtasen Homeentappajalla. Se suojaa tehokkaasti maalia uusilta homekasvustoilta.

Maalipinnan puhdistus

Epätasainen ja irtoileva maalipinta on aina poistettava ennen huoltomaalausta. Lahonneita pintoja ei pidä maalata. Jos veitsi uppoaa helposti puuhun, on huonokuntoinen osa pinnasta uusittava.

Oikean maalityypin valinta

Jos maalaat uusiksi jo kerran maalattua taloa, selvitä mitä maalia on aikaisemmin käytetty. Jos talo on aikaisemmin maalattu akrylaattimaalilla, tulee huoltomaalaus tehdä saman tyyppisellä maalilla. Sen sijaan öljymaalin päälle voi maalata joko öljymaalilla tai akrylaattimaalilla.

Kuinka tunnistan aiemman maalityypin?

Perussääntö on, että öljymaalin pinta on huomattavasti vesiohenteista kovempi ja liitumainen. Ja jos se hilseilee irti, öljymaali muodostaa ristikkomaisia jälkiä maalipintaan. Vesiohenteinen maalipinta on irrotessaan joustavampaa ja halkeamat kulkevat puun syiden suuntaisesti.

Katso video Värisilmän Maalitohtorista selvittämässä maalattavan kohteen kuntoa ja talon aikaisempaa maalityyppiä.

Riittääkö yksi maalauskerta?

Maalauskertojen määrään ei ole yhtä oikeaa vastausta. Siihen vaikuttavat useat tekijät: onko kyseessä ensimaalaus vai huoltomaalaus, vaihdetaanko sävyä ja kuinka peittävää maalia käytetään? Kun teet huoltomaalauksen Panu+:lla tai muulla hyvin peittävällä maalilla, yksikin kerta usein riittää.

Peittävä vai kuultava maali?

Lautaverhoiltu omakotitalo käsitellään useimmiten peittävällä maalilla. Peittävän maalin huoltomaalausväli on kuultavaa pidempi. Kuultava maali jättää puun pinnan luonnolliset kuviot näkyviin. Siksi kuultavaa suosivat etenkin massiivihirsitalojen omistajat.

Paras maalaussää

Ihanteellinen sää ulkomaalaukselle on pilvipoutainen päivä keskikesällä. Kalenteria ei kannata turhan tarkkaan tuijotella, sillä periaatteessa ulkomaalauskelit kestävät toukokuusta aina syyskuulle saakka. Maalattavan pinnan on oltava kuiva.

Apua ulkomaalin valintaan

Vesiohenteinen akrylaattimaali – vai kenties öljymaali? Vai sittenkin kuullote? Kiiltävä, himmeä vai puolihimmeä? Entä sävy? Vaihtoehtoja riittää. Tule Värisilmään ja valitse oikea maali, sävy ja työvälineet yhdessä Värisilmän maaliasiantuntijan kanssa, niin onnistut varmasti.

Apua sävyn valintaan

Teknisten kysymysten lisäksi, värillä on väliä. Siihen kannattaa paneutua erikseen. Värisilmä on alan ammattimyymälä, josta saat apua sekä maalin että sävyn valintaan. Katso miten Valkamat valitsivat taloonsa uuden sävyn Värisilmän Sävylä-palvelussa.

Lue Sävylästä

Katso vinkkivideot maalaustöihin!

Värisilmässä autamme sinua kaikissa maalaukseen liittyvissä kysymyksissä pohjatöistä viimeistelyyn. Katso vinkkivideot ja tule Värisilmään hakemaan maalit, ohjeet ja työvälineet!

Katso vinkkivideot

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 20.3.2020.