Askartele unelmien joulukoristeita

Askartele unelmien joulukoristeita

Usein tapetoidessa jää yli hukkapaloja, joita voi oivallisesti käyttää jouluaskarteluiden teossa. Värisilmässä myytävän tapettivalmistajan Boråstapeterin sivuilta löytyy ihania jouluisia ohjeita koristeluiden tekoon. Ohjeet on laatinut ja ihanat kuvat ottanut valokuvaaja ja stylisti Malin Mörner.

Joulukalenteri

Virittäydy joulun tunnelmaan askartelemalla itse tai lasten kanssa tapettipaloista suloinen joulukalenteri, jonka voi ripustaa seinälle tai vaikka ikkunaan. Jokaisen päivän kuoresta voi tehdä juuri sen kokoisen, kun tarvitset yllätysten piilottamiseen. Ohjeessa on käytetty kuorien ompelemiseen ompelukonetta, mutta kuoret saa ommeltua myös käsin tai käyttämällä nitojaa.

Tarvitset: tapettia, ompelukoneen, lankaa, nyöriä ja nauhaa.

1. Valitse haluamasi tapetti tai useita eri tapetteja.

2. Ota esille kalenteriin piilotettavat pikku lahjat. Teimme oman kalenterimme koko perheelle, joten se sisältää pikkuyllätyksiä sekä lapsille että aikuisille. Meidän kalenterimme sisältää joulukuusenkoristeita, arpoja, suklaakonvehteja, kyniä, pieniä suloisia viestejä, kolikoita, elokuvalippuja ja pyyhekumeja.

3. Aseta lahjat järjestykseen sen mukaan, minä päivänä haluat antaa ne. Me varaamme yleensä jokaiselle adventtisunnuntaille vähän isomman lahjan ja muille päiville jotain pienempää.

4. Leikkaa paperista sopivat palat lahjapaketteja varten. Me leikkasimme paperin kaksinkertaisena ja taittelimme sen, mutta voit myös leikata kaksi palaa ja ommella ne yhteen.

5. Ota esiin ompelukone ja haluamasi väristä lankaa. Ompele lahjapaketin reunat yhteen, mutta jätä yhdelle sivuolle aukko lahjaa varten. Työnnä lahja aukosta sisään ja jatka ompelua loppuun. Jätä langanpäät ompeleen alussa ja lopussa paketin ripustamista varten.

6. Kirjoita paketteihin numerot ja kiinnitä niihin rusetti tai jokin muu koriste.

7. Ripusta paketit esimerkiksi ikkunalle, kaakeliuunin kylkeen tai muuhun sopivaan paikkaan mieluiten väärään järjestykseen, jotta lapsi joutuu hieman etsimään oikeaan numeroa.

Joulupallot

Tapettipaloista saa helposti askarreltua myös jouluisia palloja. Valitse kukallinen tai graafinen tapetti ja nämä herkulliset silmäkarkit voivat koristaa kotiasi koko vuoden!

Joulupallojen teko on helppoa ja hauskaa, kokeile seuraamalla näitä ohjeita:

Tarvitset: tapettia, rautalankaa, rei’ittimen, sivuleikkurit, pyöreäpäiset pihdit, puuhelmiä, juuttinarua ja sakset.

1. Piirrä ja leikkaa kuusi tapettipalaa koossa 22 cm x 1,5 cm. Säilyttääksesi tapetin kaarevuuden, leikkaa palaset samansuuntaisesti kuin tapetti on rullattu.

2. Mittaa jokaisen palan keskipiste (11 cm) ja tee rei’ttimellä reikä keskelle. Tee sitten vielä reiät palan molempiin päätyihin, noin 1 cm reunasta.

3. Leikkaa noin 12 cm mittainen pala rautalankaa. Tee pyöreäpäisillä pihdeillä rautalankaan silmukka. Pujota rautalankaan yksi puuhelmi ja kaikki kuusi tapetinpalasta keskireiän kohdalta.

4. Aloita alimmasta tapetinpalasesta (lähimpänä puuhelmeä) ja työskentele ylöspäin pujottamalla jokaisen tapetinpalan päätyreikä rautalangan päädystä läpi. Pujottamalla palaset yksitellen myötäpäivään saat joulupallolle hyvän muodon.

5. Kun olet tyytyväinen pallon muotoon, viimeistele pujottamalla paikoilleen vielä yksi puuhelmi. Tee pihdeillä rautalangan loppuun silmukka, joka on tarpeeksi iso, jotta juuttinaru mahtuu siitä läpi. Pujota lopuksi juuttinaru silmukasta ja solmi narun päät yhteen. Kaunis joulukoriste on valmis!

Jouluviiri ja -nauha

Tapeteista saa myös helposti askarreltua ikkunaan tai joulukuuseen näyttäviä viirejä ja nauhoja. Vain mielikuvistus on rajana, sillä voit leikata tapettipaloista perinteisten kolmioiden lisäksi esim. sydämiä, puoliympyröitä tai neliöitä. Leikkaamalla palat eri tapeteista saat viiristä värikkään koristeen, joka toimii varmana kuusenkoristeiden katseenvangitsijana.

Kurkkaa ohjeet nauhojen ja viirien tekoon:

Jouluviirin valmistusohje:

Tarvitset: tapettia, sakset, nauhaa, paperiliimaa ja pyykkipoikia.

1. Taita tapettipala puoliksi ja leikkaa kolmio (tai muu muoto) sen kokoiseksi, kun haluat viirien olevan. Voit leikata palat joko vapaalla kädellä tai muotin avulla. Leikkaa palat niin, että taitos on kolmion leveimmässä kohdassa niin, että sinulle muodostuu kaksi kolmiota, jotka ovat kiinni toisissaan taitoksen kohdalta.

2. Leikkaa lisää kolmioita ja valitse lanka, jota haluat käyttää. Lanka kannattaa olla vahvaa puuvillalankaa, joka ei mene helposti sekaisin. Laita toisen kolmion sisäpuolelle hieman paperiliimaa, aseta lanka palan sisään taitoksen kohdalle ja paina molempien kolmioiden sisäpuolet toisiinsa niin, että lanka jää palan väliin.

3. Pyykkipojat ovat viirien kuivausvaiheessa todella hyödyllisiä!

Joulunauhan valmistusohje:

Tarvitset: tapettia, sakset, nitojan tai teippiä.

1. Leikkaa tapetista suorakaiteen muotoisia paloja (leveys pari senttiä). Jos leikkaat pitempiä paloja niin nauhan ”ympyröistä” tulee isompia. Kokeile tehdä monia eri kokoisia nauhoja tai rinkuloita niin saat hauskan kokonaisuuden.

2. Kun olet leikannut kaikki palat valmiiksi, nappaa yksi pala ja liitä sen päädyt toisiinsa niin, että päädyt menevät ainakin pari senttiä päällekkäin. Käytä nitojaa tai teippiä yhdistääksesi päädyt.

3. Ota seuraava pala ja pujota se ensin ensimmäisen palan/rinkulan läpi ja liitä sitten sen päädyt samalla tavalla yhteen. Sinulle alkaa muodostumaan hauska rinkulanauha.

Kaikki kuvat: Malin Mörner (IG: @poppyloveyou) (yhteistyössä Boråstaperin kanssa)